21 metode sa nu mai amâni

21 metode de la Brian Tracy ca să nu mai amâni

Cum poți să finalizezi ce începi și să nu mai amâni? În cartea ”Începe cu ce nu-ți place” (Eat That Frog – titlul original), Brian Tracy abordează o temă de interes pentru noi toți: cum să finalizezi ceea ce e important pentru tine, într-o eră în care nu ne mai ajunge timpul pentru tot ceea ce apare în fiecare zi.

Citește despre 21 de metode prin care să nu mai amâni:

  1. Pregătește-ți terenul: Hotărăște-te ce vrei. Claritatea este esențială. Înainte de a începe, notează-ți țelurile și obiectivele pe o foaie de hârtie.
  2. Plănuiește-ți din vreme fiecare zi: Gândește pe hârtie. Cu fiecare minut pe care-l petreci planificând, poți câștiga cinci sau zece minute în execuție.
  3. Aplică regula 80/20 în tot ceea ce faci. Douăzeci la sută din activitățile tale vor fi responsabile pentru 80% din rezultatele pe care le obții. Asigură-te că eforturile tale sunt întotdeauna concentrate pe acele 20 de procente de vârf.
  4. Ține seama de consecințe. Sarcinile și prioritățile tale cele mai importante sunt cele care au cele maigrave consecințe, fie ele pozitive sau negative, în munca și viața ta. Concentrează-te pe acestea mai presus de orice altceva.
  5. Aplică în permanență metoda ABCDE. Înainte de a începe să te ocupi de o listă de sarcini, acordă-ți un răgaz de câteva minute pentru a le organiza după caloare și prioritate, pentru a fi sigur că te vei ocupa de activitățile cele mai importante.
  6. Concentrează-te pe ariile cu rezultate-cheie. Identifică și stabilește care sunt rezultatele absolut necesare pentru a-ți îndeplini munca așa cum trebuie, iar apoi ocupă-te de ele toată ziua.
  7. Respectă legea eficienței obligatorii. Niciodată nu ai timp pentru toate lucrurile de făcut, dar se găsește mereu timp pentru lucrurile cele mai importante. Identifică-le pe acestea, cele mai importante.
  8. Pregătește în cele mai mici detalii înainte de a începe. Pentru că planificarea temeinică previne ”performanța” proastă. amâni
  9. Fă-ți temele. Cu cât ești mai informat și priceput în sarcinile esențiale, cu atât vei reuși să te ocupi mai repede de ele și să le finalizezi.
  10. Pune-ți în valoare talentele. Notează-ți domeniile în care ești foarte bun sau ai putea să devii foarte bun și urmărește să faci acele lucruri concrete.
  11. Află ce te împiedică. Stabilește-ți și punctele slabe sau piedicile interne sau externe, care nu îți permit să fii la fel de eficient și rapid în atingerea țelurilor cele mai importante. Străduiește-te apoi să înlături aceste piedici.
  12. ”De la un butoi la altul”. Sau ”începe cu primul pas”. Oricât de mare și complicată ar părea o sarcină, dacă o abordezi etapă cu etapă, pe rând, vei reuși să o finalizezi.
  13. Asumă-ți responsabilitatea. Gândește-te că trebuie să pleci din oraș pentru o lună și muncește ca și cum ar trebui să finalizezi toate sarcinile majore înainte de a pleca.
  14. Folosește la maximum forța personală. Identifică perioadele de maximă energie mentală și fizică din timpul unei zile și planifică-ți și realizează sarcinile cele mai dificile și importante în acele intervale. Odihnește-te cât poți pentru a fi eficient în acele intervale.
  15. Mobilizează-te și treci la fapte. Fii propriul tău antrenor. Caută aspectul pozitiv din orice situație. Concentrează-te asupra soluției mai degrabă decât asupra problemei. Păstrează-ți mereu optimismul și atitudinea constructivă.
  16. Grăbește-te încet. Pentru că nu le putem face pe toate, e necesar să învățăm să amânăm intenționat acele sarcini care au o valoare nesemnificativă, astfel încât să avem suficient timp pentru acele puține lucruri care contează cu adevărat.
  17. Rezolvă prima dată sarcina cea mai grea. Începe fiecare zi cu sarcina cea mai dificilă, sarcina care îți aduce cele mai mari beneficii, ție și muncii pe care o desfășori. Și impune-ți să te ocupi de aceasta până la realizarea ei integrală.
  18. Porționează sarcina. Imparte sarcinile mari, complexe în bucăți de mici dimensiuni și apoi rezolvă, mai întâi, o porțiune din sarcină pentru a te mobiliza.
  19. Imparte-ți timpul în bucăți. Organizează-ți ziua în intrevale mari, în care să te poți concentra pe perioade prelungite de timp asupra celor mai importante sarcini.
  20. Fii activ tot timpul. Fă-ți un obicei din a te mișca cu rapiditate înspre finalizarea sarcinilor-cheie. Fă-te cunoscut ca fiind genul de persoană care rezolvă lucrurile repede și bine. Invață-te să nu mai amâni.
  21. Acordă exclusivitate fiecărei sarcini. Stabilește-ți clar prioritățile. Apucă-te imediat de sarcina cea mai importantă. Apoi lucrează fără să te oprești până ce îți duci treaba la bun sfârșit. Acesta este, de fapt, secretul performanței de vârf și maximului de productivitate personală.

La început, practicarea zilnică a acestor îndemnuri va necesita un efort conștient din partea ta. Dar apoi, prin exersare, va deveni a doua ta natură! 🙂 Obișuiește-te să nu mai amâni!

Pur și simplu treci la treabă!

”Începe cu ce nu-ți place și mănâncă ”broasca”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *