LinkedIn 6 trucuri

Crește-ți afacerea prin LinkedIn – 6 trucuri

LinkedIn este o rețea de social media foarte diferită de Facebook, Instagram sau Twitter. LinkedIn îți oferă ocazia să găsești posibili parteneri, clienți sau chiar angajați sau colaboratori. Fie că folosești rețeaua LinkedIn pentru a-ți crea o rețea pentru o mică afacere, fie pentru munca ta de freelancer, profilul te ajută să atragi contacte în zona de business.

Spre deosebire de celelalte rețele sociale, LinkedIn se concentrează pe zona profesională, așadar ceea ce împărtășești pe profilul tău are menirea de a crea o impresie profesională bună potențialilor colaboratori. Nu are și rol de divertisment, ci, mai degrabă, de a crea legături profesionale.

Iată 6 trucuri care te pot ajuta să construiești un profil atragător pe LinkedIn:

1. Creează un profil care să ”vorbească” partenerilor pe care ți-i dorești

Chiar dacă ai suficient spațiu pentru a expune aproape orice îți dorești pe profilul de LinkedIn, cea mai potrivită idee este să creezi un profil orientat pe beneficiile pentru potențialii clienți. În mod special, fii foarte specific cum poate afacerea ta să îi ajute.

Ajută-i pe ceilalți membrii ai rețelei sociale să găsească foarte ușor cu ce te ocupi și cum îi poți ajuta (chiar și cu liniuță – cât mai ușor de citit și reținut).

Profită și de alte elemente pe care le poți pune în profilul tău, precum:

  • lista de cărți sau articole pe care le-ai scris;
  • expunerea în media;
  • premii sau recunoașteri;
  • statutul de membru în diferite asociații; etc.

2. Folosește cuvinte cheie (hashtag-uri) pentru a fi găsit pe LinkedIn

Motoarele de căutare nu sunt singurele locuri unde poți folosi cu succes cuvintele cheie (sau hashtag-urile). Pe LinkedIn acestea pot ajuta contactele tale să te găsească atunci când caută un serviciu / produs sau o ofertă.

Fă o listă a cuvintelor cheie relevante pentru afacerea ta și folosește-e în URL-ul personal de LinkedIn, în titluri sau subtitluri și chiar în texte.

3. Fă-ți contacte strategice pe LinkedIn

Spre deosebire de alte rețele sociale în care e important câți prieteni sau urmăritori ai, pe LinkedIn este vorba mai mult de calitate, decât de cantitate. De fapt, după ce treci de 500 de contacte, nici nu se mai afișează numărul de contacte pe care le ai.

Membrii acestei rețele sunt mai atenți la cei cu care se conectează online și, uneori, dacă nu îi cunosc pe cei care le cer conectarea, s-ar putea chiar să nu accepte. De aceea, e important ca, la început, să te conectezi cu persoane pe care le cunoști (fie căutându-i cu funcția Search, fie după adresele de email).

Cel mai sigur este să înlocuiești nota impersonală pusă de LinkedIn automat când ceri contactul cuiva, cu o notă personală în care să le amintești (dacă este cazul) de unde vă cunoașteți și de ce își dorești să te conectezi cu ei.

Amintește-ți mereu să te gândești la cum îi poți ajuta tu pe ei, în loc să te concentrezi pe cum te pot ajuta ei.

4. Postează pe profilul tău doar știri, evenimente, noutăți din domeniul profesional

Această rețea este despre a-ți arăta expertiza într-un anumit domeniu. Este locul perfect unde să publici:

  • articole noi de pe blog;
  • etape atinse;
  • lansări de produse;
  • știri din domeniul tău.

Nu folosi informații personale în postările de pe LinkedIn, poate cu excepția anumitor grupuri. Păstrează-le pentru alte rețele sociale.

5. Implică-te în grupurile de LinkedIn

Pentru a-ți crea legături în afara contactelor pe care le ai deja e necesar să ajungi să cunoști oameni noi. Și poți să faci asta prin intermediul grupurilor, în care să fii implicat activ. Caută grupuri sau creează grupuri în legătură cu domeniul tău de afaceri sau conexe (de ce nu, poate îți vin idei de ”oceane albastre”).

După ce ai aderat la diverse grupuri, participă activ la discuții. Grupurile nu sunt locuri în care să îți promovezi produsele sau serviciile. Dar sunt locurile perfecte în care să îți arăți expertiza, să oferi sprijin și ajutor, să-ți creezi relații.

De asemenea, sunt locul ideal de a primi ajutor, trucuri, idei pentru afacerea ta. Precum și idei de conținut prin care să vii în ajutorul celorlalți.

În grupuri creezi încredere și relații trainice, astfel încât să obții ulterior clienți noi sau recomandări de la membrii grupului.

6. Fii generos

Rețelele sociale sunt drumuri cu două sensuri. Dacă îți dorești ca oamenii de pe LinkedIn să îți scrie recomandări, să-ți promoveze aptitudinile sau să te prezinte potențialilor prospecți, e important ca și tu să faci asta pentru ceilalți membrii. Nu aștepta ce ceilalți să fie drăguți cu tine. Fii tu generos mai întâi!

Pune linkul către profilul tău de LinkedIn și pe website-ul tău, astfel încât vizitatorii să te poată urmări și acolo.

Nu subestima puterea acestei rețele pentru a te ajuta în afacerea ta. Sunt multe firme mici sau freelanceri care au obținut clienți de calitate sau recomandări foarte bune prin LinkedIn.

Tu folosești această rețea socială pentru promovarea afacerii tale sau a ta?

One Comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *